Gluten en lectinen intolerant
Deze pagina is nog in ontwikkeling, onderstaand vind je alvast de ongecontroleerde concepttekst.
De meeste planten willen niet worden opgegeten en willen hun zaden beschermen tegen mens en dier. Planten maken hiervoor lectinen aan waar mensen bijzonder slecht tegen kunnen. Lectinen kunnen je spijsvertering en je gezondheid op lange termijn flink ondermijnen.
Lectinen zijn proteïne (eiwitten) die je in planten, noten en zaden terug vindt. De concentraties zijn het hoogst in de schil en rondom de zaden. Lectinen zijn eiwitten die mensen in hun spijsvertering moeilijk kunnen afbreken. De bekendste lectine kennen wij als “gluten”, een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, couscous, etc.
Lectinen binden zich in het lichaam aan glucoseverbindingen en insulinereceptoren. Door zich te hechten aan de darmwand beschadigen ze de darmwand en kunnen ze bij mensen een lekkende darm veroorzaken en de opname van voedingstoffen negatief beïnvloeden.
Lectinen kunnen bij mens en dier insuline resistentie veroorzaken waardoor mensen en dieren bij eten hiervan snel in gewicht kunnen aankomen. Boeren gebruiken mais om kippen en koeien vet te mesten. Lectinen kunnen bij mensen hetzelfde effect veroorzaken, afhankelijk van hoe wij ons eten bereiden.
Niet alleen in granen vinden we lectinen, ook in bonen, groente en fruit zitten lectinen. Ook zijn niet alle lectinen even schadelijk.
Er zijn veel soorten lectinen zoals:
– Phytohaemagglutinin, dit is de meest schadelijke en zit onder andere in bonen.
– Wheat Germ Agglutinin (WGA) kennen wij als gluten en zit in graan.
– BanLec-I zit in banaan en kan een sterke immuunreactie opwekken.
Lectinen worden ook wel anti-nutriënten genoemd en kunnen de opname van voedingstoffen in de darm blokkeren.
Wanneer lectinen door een beschadigde darmwand in de bloedbaan terecht komen, laten zij het bloed samen klonteren, zorgen zij voor ontstekingen en kunnen zij autoimmuunreacties veroorzaken. De lectinen hechten zich aan lichaamscellen, waardoor het immuunsysteem deze cellen gaat aanvallen en afbreken. Lectinen hechten zich ook aan insuline receptoren en dit zorgt ervoor dat insuline in het bloed niet herkend wordt, glucose niet uit het bloed kan worden opgenomen en er een vorm van insuline resistentie kan worden gecreëerd. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan die bij insuline resistentie passen.
Voeding met de meeste lectinen:
– Rode Kidneybonen (phytohaemagglutinin)
– Soja bonen (phytohaemagglutinin)
– Graan (WGA lectinen)
– Pinda’s, Cashew noten, linzen, (kikker) erwten, mais
– Aubergine, komkommer, parika, peper
– Tomaten (lectinen in tomaten veroorzaken mogelijk geen tot weinig schade)
– Aardappelen (de lectinen in aardappels lijken geen schade aan te richten)
Deze producten bevatten ook gezonde eigenschappen, met de juiste bereidingswijze kunnen deze producten een gezonde keuze zijn. Hoewel er ook mensen zijn die zich beter voelen door deze producten volledig te vermijden en kiezen dan voor een carnivoor of paleo dieet.
(De sojaboon bevat weinig gezonde eigenschappen en kan het beste volledig vermeden worden!)
Reacties op het consumeren van teveel lectinen kunnen zijn:
– Misselijkheid
– Diarree
– Overgeven
– Opgezette buik
– Gasvorming
– Agglutination (samenklonteren van rode bloedcellen)
– Insuline resistentie en diabetes
– Verzwakt immuunsysteem
– Gewichtstoename
– Onvruchtbaarheid
– Hart problemen
– Autoimmuun problemen
– Kan mogelijk een rol spelen bij de ziekte van Parkinson
– Kan mogelijk de huidaandoening vitiligo veroorzaken
– Kan mogelijk gewrichtsproblemen veroorzaken
Alzheimer en/of overstimulering van de hersenen.
Insuline resistentie wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken van Alzheimer. Aangezien lectinen een insuline resistentie kunnen veroorzaken, zou dit eiwit samen met erfelijke factoren een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van Alzheimer.
Bij dierproeven is aangetoond dat lectinen via de vagus zenuw bij de hersenen kunnen komen. Dit lijkt ook bevestigd te worden in een kleinschalig onderzoek bij mensen naar de ziekte van Parkinson.
Ouders van kinderen met een ADHD en autisme diagnose geven aan dat het schrappen van gluten uit het dieet de symptomen bij deze kinderen sterk doet afnemen. Lectinen lijken de hersenen direct of indirect op een negatieve manier te kunnen beïnvloeden.
Lightbox Title

Vagus Zenuw
Lectinen onschadelijk maken:
Lectinen in groente en bonen kun je voor een groot deel onschadelijk maken door te koken.
– 10 minuten onder hoge druk koken in een snelkookpan op 100 graden.
– 1 uur koken in een gewone pan op +/- 95 graden.
Lectinen (gluten) in brood zijn erg sterk en moeilijk onschadelijk te maken.
– Het zuurdesem proces (fermentatie) breekt een deel van de lectinen af, maar lang niet alles.
– Gekookte pasta bevat door het bewerkingsproces en het koken mogelijk minder lectinen.
A1 en A2 melk
Ook de standaard Nederlandse (A1) melk bevat een eiwit dat schade aan de darmwand kan veroorzaken.
Het consumeren van deze melkproducten kan daardoor bijdragen aan het ontstaan van een lekkende darmwand.
Een alternatief voor A1 melk zijn A2 melkproducten, te koop bij AH de Eko Plaza of bij lokale boeren die A2 koeien houden. Bijvoorbeeld bij Ecoboerderij De Haan met A2 melk producten uit Ingen in de Betuwe.
Ook kun je kiezen voor schapenmelk, geitenmelk of buffelmelk waarin dit A1 melkeiwit niet gevonden wordt. Het betreffende eiwit zit in het caseïne bestanddeel van de melk. Een melkproduct zoals Ghee, waar het melkvet gescheiden wordt van de caseïne, bevat daardoor weinig A1 proteïne.
Aantekening:
The A1 protein is metabolized in your gut to make beta-casomorphin, which can attach to the beta cell of your pancreas and incite an autoimmune attack. Many who believe they’re lactose intolerant are actually just responding to the casein A1 in the milk. (link)
Gevoeligheid voor Lectinen
Hoe gevoelig iemand voor lectinen is wordt bepaald door het dieet (de hoeveelheid lectinen die je eet), de kwaliteit van de darmflora en door eventuele erfelijke gevoeligheid in de genen. Wanneer je een genetische mutaties hebt die de methylatie vertraagt (zoals een MTHFR genmutatie), zal je gevoeliger zijn voor lectineproblemen. Een vertraagde methylatie zorgt ervoor dat de schade veroorzaakt door lectinen minder snel hersteld wordt. Hierdoor neemt de kans op een lekkende darm sterk toe.
Andere producten die darmwand lekkage kunnen veroorzaken waardoor lectinen in de bloedbaan terecht kunnen komen, zijn:
– Diclofenac (pijnstiller)
– Emulsifiers (vaak toegevoegd aan fabriekseten, toetjes, sausen, etc.)
– Titanium dioxide
– Bestrijdingsmiddelen
– Antibiotica
– BPA en BPS (plastic)
Niet alleen mensen met coeliakie hebben last van Lectinen en gluten! Uit onderzoek blijkt (zie onderstaande videopresentatie van dr. Paul Mason) dat gluten bij ieder mens schade veroorzaakt aan de darmen.
Dr. Paul Mason - 'How lectins impact your health - from obesity to autoimmune disease'
Are Lectins Bad for You? (+ How to Avoid Them) • Dr Paul Mason
Voedingsmiddelen die veel en weinig lectinen bevatten


Dr. Steven Gundry heeft over dit onderwerp een boekgeschreven genaamd “de Plant Paradox”. Een boek dat in verschillende landen een beststeller is geworden.
Onderstaand twee links naar de website van Dr. Steven Gundry en een interview met deze man.
– A Lectin free diet
– How to remove lectins
Interview Dr. Mercola en Dr. Gundry over plant lectinen
Youtube (lectins, nervecells, vitiligo, paleo)
De plant paradox
(de verborgen gevaren van ‘gezonde’ voeding)
bol.com

Dr. Gundry: Lectins, what are they?
Wil je meer lezen over lectinen? Hier vind je nog enkele links
Feiten over lectine + schema
natuurlijkafvallen.net
De verborgen gevaren van lectinen in ‘gezonde’ voeding
revolutionairgezond.nl
Dit zijn de gezondheidseffecten van lectines
dokterdokter.nl
15 manieren om lectines in uw dieet te verminderen (PDF)
Eco boerderij de Haan
How to Reduce Lectins in Your Diet
Organicconsumers
Eating Lentils The Truth About Lentils and Lectins
youtube
Lectin-Free Foods to Eat and Avoid on Dr. Gundry’s Diet
link
50 Lectin Foods
https://www.superfoodly.com/foods-high-in-lectins/
A2 zuivel te koop bij:
Ecoboerderij De Haan
https://www.ecoboerderij-dehaan.nl/winkel
De Puurste Zuivel
https://www.depuurstezuivel.nl/onze-producten/
Remeker
https://www.remeker.nl/
Anti-nutriënten
Naast lectinen bestaan er meer antinutriënten, zoals:
– fytinezuur (granen, zaden, peulvruchten)
– saponinen ( sojabonen, erwten, spinazie, tomaten)
– oxaalzuur (rabarber, chocolade, bieten, bonen, spinazie, bessen, noten)
– solanine (aardappel)
– goitrogenen (koolsoorten, sojabonen)
– exorfinen (gluten, melk, soja, spinazie)
Alcohol, bier en wijn
Dit onderwerp wordt nog aan gewerkt.
Snelkookpannen
Snelkookpannen bij bol.com of fonq.nl
Kooktips snelkookpan
https://www.dekooktips.com/techniek/snelkook/snel-groent.htm
Tags: glutengevoeligheid, glutensensitief, coeliakie,